Nieuwsbrief
Adverteerders
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Nieuw op Carpworld
30-10-2011 Woord van Zwijgen deel II23-06-2011 Nash Interactieve Karpershows
29-10-2011 Wychwood Solace 1007-06-2010 Kortingsite Visdeal.nl superstart
PDF Print E-mail
»Naam:Gunther Poemans
»Woonplaats:waterkant, Hasselt (België)
»Leeftijd:26 jaar
»Opleiding/beroep:schrijnwerker

Kun je iets vertellen over hoe en wanneer je met het karpervissen in aanraking bent gekomen. En kun je iets vertellen over die beginperiode?

Toen ik een jaar of 6-8 was ben ik geregeld mee gaan vissen op forel met mijn grootvader. Maar de echte vonk is er pas gekomen toen ik 13 jaar was. De examenperiode was gedaan en er werd met enkele vriendjes afgesproken om te gaan vissen op de eerste dag van de grote vakantie. Ik leende een vaste stok van mijn grootvader en er werden die dag wat voorntjes gevangen, de dag erop ging ik terug en zag hoe er op die vijver ook karpers werden gevangen. Ik hield die mensen die die giganten vingen nauwlettend in de gaten, want die karpers vond ik toch iets speciaals. Uiteindelijk ben ik me gaan toespitsen en werden er enkele spullen gekocht. Die bewuste zomervakantie ben ik blijven vissen, en eigenlijk ben ik sindsdien niet meer gestopt. Tot in 1997 ben ik op de lokale vijvertjes gaan vissen, maar nog steeds oldskool, hengel op de grond of in zo een koker rechtop.

©Karperworld.nl

Pas na 1997 breidde mijn materiaal zich uit naar de eerste optonics en monkey climbers. Het was ook de periode dat ik op openbaar water ging vissen, en dat vooral op de Zuid-Willemsvaart. Welke nog steeds één van mijn favoriete wateren is. De eerste kanaalkarper woog net geen 10kg en diende zich pas na 18 nachten blanken aan. Ik nam er het blanken graag bij, ik was toen al op zoek naar voldoening en vond het hele visgebeuren ’s nachts ware magie. Als je enkel die kilo’s voor je ogen hebt kan je geen lange reeks blanken aan. Het plezier zit ook in het werken. Die periode is voor mij prachtig geweest, gevoelens die niet meer zullen terugkomen, maar er blijft altijd wel weer een nieuwe uitdaging om het magische en avontuurlijke op te zoeken. Ik merk de laatste jaren zelfs dat ik fanatieker en fanatieker word in het hele gebeuren. 2 jaar geleden heb ik zelfs een tattoe laten zetten van 2 karpers op mijn rechterkuit. Zonder water en karpers ben ik levend dood. Hoe ouder ik word en meer geconfronteerd word aan deze zielige wereld, hoe meer nood ik heb aan dat vissen. Zoals een drug, een manier om te ontsnappen. En ik geef toe, ik ben een regelrechte junk en ik wil er nooit van afkicken.

Hoeveel waarde hecht je aan rigsystemen en kun je ons vertellen met wat voor rigs en systemen je zowel vist?

Behoorlijk veel ja. Ik brei wekelijks wel een deel onderlijnen, ze moeten steeds “vers” zijn en aangepast aan de situatie. Ik vis wel in 90% van de gevallen met een inline systeem, als er eens wat verder gesmeten moet worden zet ik wel eens een helicopter systeem in. Op gebied van onderlijnen vis ik graag met een long shank maatje 6 tot 10. Bij het ruwe werk of wiervissen komt er een klauwhaakje aan te pas, zeker als ik er niet met een boot boven kan gaan hangen. Onderlijn materiaal is de laatste tijd Jelly Wire of de Green Hornet van PB. Stiff rigs zet ik zelden in, maar wordt toch soms gebruikt.

©Karperworld.nl

Gebruik je vooral boilies of heb je meer vertrouwen in partikels, of beide? En waar let je op wat betreft aas, zoals bijvoorbeeld de onderscheiding homemade/readymades, vismeel/zoet en de verschillende grootte etc.?

Aas. Eeuwige discussies kan je er mee maken. Favoriet bakkenaas blijft sowieso boilies. Er zijn tegenwoordig tal van aasfabrikanten. Door deze zware concurrentie heeft elke firma die overeind blijft staan wel kwalitatief aas in huis. Ik kan mijn aas krijgen van het Engelse merk Solar waar ik zeer tevreden gebruiker van ben. Net zoals hun andere materiaal. Maar zoals gezegd, elke firma heeft tegenwoordig superaas en met de meeste zou ik wel durven vissen. Ik ga hier zeker niet schrijven dat Solar er met kop en schouders bovenuit steekt. Goed aas is goed aas en het is de visser zelve die de kunde moet bezitten om een dikke vis op de kant te trekken. Ook de diameter is dan weer verschillend. Op rivieren met veel witvis heb ik al vaak met boilies van 30-32mm gevist, en in Frankrijk doorgaans met 24mm. In België is het standaard 20mm, maar dat wil nogal eens kleiner of groter zijn naargelang de omstandigheden. Als ik mijn tanden ergens inzet en dus gewoonlijk ga voeren hou ik het vaak op een vismeel boilie, instant dan weer zoet. Maar de laatste tijd hou ik ervan om bij een mix op basis van vismeel zoete bestanddelen of flavours toe te voegen, en vice versa, werkt zéér goed! Partikels zet ik niet veel in. Op kanalen met weinig witvis zoals de Zuid Willemsvaart kan dit een goede ondersteuning zijn, en dan heb ik het vooral over maïs, hennep en tarwe. Tijgernoten gebruik ik ook soms, meestal in Frankrijk. Op wateren met veel witvis of katvis is het goed om een handje tijgers bij je aas te droppen, zodat er altijd iets rond je haakaas blijft liggen. Er ook effectief mee vissen ga ik pas na een tijdje proberen, als boilies echt niet lopen. Zo is het me gelukt toch nog vis op de kant te krijgen. Maar ook in België heb ik jaren geleden eens iedereen naar huis gevist door stiekem met tijgers te vissen en te voeren. Er werd werkelijk niets gevangen op boilies, maar door die tactische zet kwam er na een reeks kleinere vissen toch ook de topvis ermee op de kant.

©Karperworld.nl

 

©Karperworld.nl

Hoe pak je een (nieuw) water aan (technische aanpak zoals observeren, bodemstructuur etc.) en welke voermethode volg je?

Heel relatieve vraag. Op een “onbekend” water zal ik proberen er met de boot en zoeker over te gaan. Een peilstok gebruik ik niet graag en pas ik zelden toe. Ik ben een gevoelsvisser en ga dus vaak vanuit mijn gevoel vissen, maar probeer simpelweg zoveel mogelijk aan het water te zijn zodat je een soort ”band” kunt creëren en het water een beetje kunt aanvoelen. Doordat alles moet wijken voor mijn visserij en ik dus veel vis, bevis ik ook vaak meerdere stekken, zodat je je nog sneller een beeld kunt vormen over een bepaald water. Plassen met een groot wisselend bodemstructuur vis ik graag in de hoek van de onderkant van richels of plateaus. Een brute, constante zuidwester geeft natuurlijk ook meer vertrouwen, zeker in het voor- en najaar. Ondiepe baaien, rietkragen zijn ook altijd stekken die ik de voorkeur geef. Ik ben niet iemand die altijd het clichébeeld of magazine volgt. Ik probeer me vaak een beeld te vormen waar ik zelf zou gaan liggen als ik een vis moest zijn. Stekkeuze is voor mij hét belangrijkste aspect van de visserij. Het voeren is ook weer een heel afhankelijke zaak. Ik maak altijd een soort van onderscheid tussen subtiele en brute visserij. Brute visserij vind ik bijvoorbeeld op rivieren of franse wateren waar je een goede populatie hebt aan veel en grote vissen. Daar kan ik met gemak 10 tot 20kg overboord kappen. 100kg boilies kan dan met gemak in een week opgebruikt worden. Subtiele visserij vind ik dan weer op drukbeviste circuitwaters of simpelweg wateren met een dunne bezetting. Ik voer dan graag heel lichtjes en toch over een groot oppervlak, klein aas helpt daar dan ook bij. Zelfs een hengel single hookbait ligt er ook snel bij op de rod pod. Pop up en snowman zet ik ook graag in. Maar ook weer afhankelijk van water tot water. Op kanaal en rivier boek ik geen goede resultaten met snowman of pop up. Dus…, elk water is aftasten en weer compleet anders! Op circuitwateren kan je ook het geluk hebben mensen te kennen die goede resultaten boeken, dus dat kan je ook altijd een extra zetje geven omtrent info of vangstgegevens. Een open houding tegenover locals kan dus ook al wonderen doen!

©Karperworld.nl

 
Hoe ziet je huidige visserij uit en wat voor wateren bevis je?

In één woord, alles zowat. Er is enkel één aspect wat me weghoudt van een bepaald water en dat is drukte. Op het KK zal je mijn gezicht niet vaak zien. Ik ben ook niet te beroerd om 100km te rijden voor een water waar het mee “klikt”. En eerlijk is eerlijk, ik vis niet snel op een water waar er geen topvis rondzwemt of een leuke bezetting met stevige vissen. Een dikke spiegel van boven de 25kg wekt mijn interesse dan ook snel, net zoals de hardheid. Hoe moeilijker hoe liever. Bikkelen voor beren zegmaar. Een specifieke voorkeur voor stromend of afgesloten water heb ik niet. Ze hebben beide hun charmes en hun uitdaging. Ook de interesse voor het buitenland neemt meer en meer toe. Het is voor mij telkens een avontuur. Met wat geluk hoor je soms eens iets eerder als de meute over een bepaald water, want voor je het weet strijkt er een berg vissers neer en kan je het schudden of is het vissen simpelweg delen. Een water is snel om zeep geholpen. Nu, tegenwoordig worden er niet elke dag meer “nieuwe” wateren ontdekt en is het heel leuk om iets interessants te vinden. In de winter en de zomer hou ik het vaak op gezelligheidssessies met vrienden en een pintje, maar in het voor -en najaar pak ik normaal gezien wel een water aan, zoals dat zo leuk wordt genoemd. Meestal is dit ook alleen. Ik vis al heel mijn leven vooral alleen en haal hier simpelweg veel voldoening uit.

©Karperworld.nl

Wat heb je nog voor plannen in de toekomst?

Natuurlijk. Zonder continu nieuwe plannen te maken sterf je doelloos. Ik ben niet het type dat jaren en jaren blijft doorhameren op hetzelfde water. Elke jaar zoek ik wel enkele nieuwe uitdagingen of een targetvis. Voordat ik gelukkig kan sterven had ik nog graag enkele vissen gevangen. Dé droomvis inclusief droomgewicht is er in 2008 gepasseerd. Een 40 ponds volschub of een goudkarper of koi in een dertigerformaat zou ik nog eens graag willen vangen. Sinds de vangst van mijn megavis is er de druk wat vanaf en zal het een rustige en onbekommerde jacht worden voor die vissen. Jaarlijks worden er ook enkele sessies in het buitenland gepland. Alleen of met een kameraad. Het is toch telkens weer een heel ander avontuur dan een sessie kort bij huis, het houdt de spanning wat in het vissen. Ook dit jaar zijn er weer enkele gepland. Verder staat er nog niet veel concreets op het programma.

©Karperworld.nl

Aan wie zou jij de pen willen doorgeven en waarom?

Geen simpele vraag in feite. Al wordt ze voor de helft makkelijker gemaakt doordat er al enkele vrienden zijn die hier al een interview hebben gegeven. Rest mij nog 2 namen en dat zijn Dennis Hellings en Mario Gijbels. Ik ga voor Mario kiezen omdat ik hem simpelweg al langer ken. Mario is iemand met een gouden hart en wat ik vooral aan hem bewonder, is hoe gemotiveerd hij soms kan zijn, in alles wat ie doet. Als hij ergens voor gaat, dan gaat hij ervoor, hij moet bij wijze van spreken gehandicapt zijn voor dat hij zal thuis blijven. En als je met hem gaat vissen is het complete chaos. Doordat hij vaak onberekend is, is het vaak ergeren maar ook zeker dikwijls hard lachen!

Gunther Poelmans

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Reactiebox
Toevoegen
Roy van Goor
2009-04-15 00:04:49

Erg motiverend interview, met iemand die er 100% voor gaat in zijn visserij...

Petje af voor de prachtige resultaten!

We zien en horen zeker nog wel meer van jou.

Greetz Roy
Schrijf reactie
 Naam:
 Email:  
 Website
Reactie:
:0:cheer:B)
:dry::lol::D
:(:X:)
:P:unsure::huh:
:whistle:;):s
 Vul de anti-spam code in:  
 
Login DB
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Log automatisch in bij elk bezoek:
Adverteerders
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner