Nieuwsbrief
Adverteerders
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Nieuw op Carpworld
30-10-2011 Woord van Zwijgen deel II23-06-2011 Nash Interactieve Karpershows
29-10-2011 Wychwood Solace 1007-06-2010 Kortingsite Visdeal.nl superstart
PDF Print E-mail
»Naam:Roy Alofs
»Woonplaats:Lichtenvoorde
»Leeftijd:24
»School/beroep:Pedagogisch hulpverlener, bij jongens met extreme gedragsproblemen

Kun je iets vertellen over hoe en wanneer je met het karpervissen in aanraking bent gekomen. En kun je iets vertellen over die beginperiode?

Eigenlijk kan ik mij niet herinneren dat ik niet gevist heb. Vroeger was ik al veel aan de waterkant, niet alleen het water trok mij aan, maar ook alles er omheen, de kikkers, vogels, insecten en natuurlijk de vissen. Ik ben op jonge leeftijd begonnen met een emmer en netje, later met een vaste stok op voorntjes en baarsjes. Mijn vader was vroeger al een fanatiek visser, ondermeer ook op karper, dus ik heb veel kunnen leren van zijn visserij. Hij nam me ook zo nu en dan mee met het nachtvissen, heerlijk zo’n lange tijd aan het water. Het duurde dan ook niet lang of ik had mijn eigen karperhengel en struinde hele dagen langs de waterkant. Eigenlijk boeide mij de gehele visserij wel, dus alles wat maar vinnen had, van snoek tot Zeelt. Pas later is mijn visserij overgeslagen op het specifiek zoeken en vissen op karper, dit omdat ik toen al erg genoot van het aan en rond de waterkant zijn en natuurlijk de aantrekkingskracht van de natuur, het zoeken naar karper, het mystieke en de variërende kenmerken en uiterlijk van die vis. Zo nu en dan deed ik nog wel een wedstrijd met de vaste stok, maar het wedstrijdverband deed me niet veel en ligt nu nog steeds niet in mijn aard. Ik had op jonge leeftijd mijn eigen beleving met het karpervissen, iets wat ik niet kon verwoorden aan klasgenootjes en vrienden, ze zouden het toch niet begrijpen, iets wat voor veel (karper)vissers wel herkenbaar is denk ik.
 

©Karperworld.nl

Rond 1990 ben ik voor het eerst gaan vissen in het buitenland, Frankrijk. Dit in de zomervakantie en 2 weken lang met mijn ouders op een camping niet ver van de waterlijn. Het buitenland trok mij natuurlijk nog meer aan, nieuwe gronden, hagedissen, waterslangen, zonnebaarsjes, roofvogels en prachtige hooggebouwde spiegelkarpertjes. In 1991 heb ik de eerste echte visvakantie met mijn vader gehad op Lac de Madine. Dat zelfde jaar ook op Grande Gondrexange en het Grande Stock, prachtige bosmeren wat mij deze dagen nog steeds erg aantrekt, het mystieke wat hier vanaf straalt, de uiteenlopende rassen van karpers, zo’n groot oppervlakte aan water en zo weinig (bevisbare) stekken, wilde zwijnen, pionieren op en top! In 1992 voor het eerst op Lac De Charmes, dit eigenlijk bij toeval, omdat wij moesten uitwijken naar een ander water wegens vorst in het hoge noorden. Het was absoluut niet de Charme dat dit meer uitstraalde maar het noodgedwongen “ neerploffen”, omdat de avond spoedig zou vallen en wij moe waren van de voorgaande koude nachten en de vermoeidheid dat het pionieren met zich mee brengt. Op de eerste avond werden we al verrast door een aantal zeer mooie en zware vissen, iets wat wij niet verwacht hadden van dit langgerekte stuwmeer en de uitstraling wat tegenstrijdig is aan de naam die het draagt.

©Karperworld.nl

 

Na de smaak van het pionieren te pakken te hebben en de pracht van Frankrijk, zijn wij op verschillende riviertjes, meertjes, kanaaltjes aan de slag gegaan, soms met geen enkele voorkennis en met de knagende twijfel of er überhaupt wel karper zou zwemmen, het ultieme onbekende.

Ook andere wateren werden bevist zoals Salagou, Moezel, La Mutche, Le Herault, Aigublette, la Maxe. Soms met succes maar vaak met vele tegenslagen in allerlei vormen, het is echter zeer leerzaam en door juist de tegenslagen leer je keuzes maken en improviseren voor de toekomstige sessies. Vaak door wat creatief denken, doorzettingsvermogen en het relativeren ter plekke kun je een eind komen en op mooie visplekken belanden. Bij het relativeren bedoel ik dat na een tegenslag vaak irritatie en een hoop vermoeidheid naar boven komt en het pionieren in een dal raakt, zinkend schip... Er zijn genoeg Franse terrasjes, vers stokbrood en een koud Frans biertje ( En daar zaten weer 2 mafkezen onder de klei , 2 moonboots maatje xxxl, korte broek uit het jaar 0, ongeschoren, stinkend naar zweet... te staren naar een grote michelin kaart, ultiem pioniersgevoel! ). Daar haal ik dan weer energie uit om verder te “ tuffen” met frisse ideeën en uit een negatieve spiraal te komen van tegenslag en verloren hoop. Amen.

©Karperworld.nl

Hoeveel waarde hecht je aan rigsystemen en kun je ons vertellen met wat voor rigs en systeems je zowel vist?

De technische kant van het karpervissen heeft mij nooit echt gelegen, dat wil niet zeggen dat ik er geen aandacht aan (heb) besteed. Er zijn veel verschillende rigs die zeer effectief zijn, veel variatie en een aantal zeer nuttig, wat bewezen is door ervaringen. Ik probeer zelf de rig in te zetten waar ik van denk dat die op dat moment gewenst is, soms kan dat een standaard rig zijn en een ander moment een combi-rig. De keuze ligt aan meerdere aspecten mijn inziens, heb je hier te maken met een water met hengeldruk of een water met mindere mate van hengeldruk. Een kanaal of een parkvijver, instant of op een frequent gevoerde plek. Mijn visserij in Nederland is het bevissen van goed onderhouden voerplekken, dus er is al een mate van vertrouwen gecreëerd op de te bevissen plek, dus ik kan er vanuit gaan dat “mijn” vertrouwen hoog is en vooral het vertrouwen bij aasopname van de karper, dit beinvloed mijn rig-keuze en op zulke momenten zet ik de rig in waar ik het meeste vertrouwen in heb. Met deze instelling probeer ik dan ook aan de waterkant te zitten, vertrouwen maakt mij zekerder in het karpervissen en vooral het bevissen van een bepaald water. Natuurlijk gaat dit niet altijd op en word je vaak met de neus op de feiten gedrukt en gedwongen om de tactiek te wijzigen, ervaringsleer.
 

©Karperworld.nl

Ik denk dat het begrip “ standaard-rig” ook zeer discutabel kan zijn, voor de een is dat een soepel onderlijntje met een degelijke haak, voor de ander is dat weer een onderlijn met een haakdraai die gevormd wordt door een stuk krimpkous, je kunt alle kanten op met de standaard rig. Waar ik de meeste aandacht aan besteed is de haakscherpte, het klinkt misschien zeer logisch maar het is wel 1 van de belangrijkste aspecten voor een goed werkende onderlijn. Ik zorg ervoor dat mijn haakpunt ten aller tijde vlijmscherp is, bij enig twijfel verwijder ik dan ook direct de haak, dus geen gevijl aan al een versleten haakpunt. Verder gebruik ik altijd een semi-soepel lijntje, denk aan een soort als snakebite. De lengte is ongeveer 15/20 cm. Ik gebruik de haken van ashima (korte steel maatje 6 of 8 ), in het assortiment zitten een aantal zeer degelijke haken, ook dit is weer een persoonlijke keuze, ik heb weinig losschieters met deze haken, dus waarom overstappen naar een ander type haak. Ik werk het geheel af met een stuk krimpkous om de gewenste draai te krijgen, dit stuk is vrij lang, samengevat komt er dus op neer dat de inhaking het effect heeft van een langstelige haak en onder de dril het effect geeft van een kortstelige haak dus het voorkomt “ hefboomwerking”, dit is mijn standaard rig. Deze rig gebruik ik het liefst zoveel mogelijk als het gewenst is voor het type water, voor Nederland zowel Frankrijk.

Als het gewenst is om een andere rig te gebruiken dan ga ik over op een combi-rig. Eigenlijk hetzelfde idee maar dan een stuggere onderlijn met 2 cm boven het einde van de krimpkous een centimeter soepel. Piet Vogel heeft een aantal zeer nuttige combi-rigs, daar stamt dan ook mijn eigen combi-rig vanaf.Iets waar ik eigenlijk nooit vertrouwen in heb gehad is de stiff-rig, dit komt grotendeels omdat ik hem minimaal heb ingezet en ik er geen vertrouwen in heb door weinig ervaring met deze rig.
 

©Karperworld.nl

Wat ik ook een aandachtpunt vind aan het laatste stukje lijn is het loodgewicht, dit mag dan voor mij ook goed gewichtig zijn, echter het moet het werpen niet hinderen. Alijn Danau had ooit een voorbeeld wat mij daar extra over aan het denken heeft gezet, het vangen van een aantal zeer mooie karpers op een circuitwater in België door enkel het loodgewicht te wijzigen, het vissen onder “ het kantje” met een loodgewicht van 250 gram. Zwaar lood en een combinatie van een vlijmscherpe haak, voor mij 2 belangrijke aspecten voor het goed haken van een karper.

Ik hoop dat als je tussen de regels door leest wel een kleine impressie krijgt van mijn rigkeuze en de te bevissen systemen. Er is veel materiaal op de markt en een zeer variabel aanbod voor ideeën om een effectieve rig te maken, voor mij voldoen de hierboven beschreven rigs en mijn visie ten opzichte van materieel en keuze.

©Karperworld.nl

 

©Karperworld.nl

Gebruik je vooral boilies of heb je meer vertrouwen in partikels, of beide? En waar let je op wat betreft aas, zoals bijv. homemade boilies, readymades, vismeel/zoet en de verschillende grootte etc.?

Boilies zal mijn eerste keuze zijn. In Nederland het liefst mijn eigen mix met een originele flavour zoals scopex, aardbei, green-zing of condensed milk. Allemaal klassiekers, maar de beste flavours die ik ken. Als het om een mix gaat op vismeelbasis dan prefereer ik voor een zachte flavour zoals seafood/ sense appeal in combinatie met een pure liver poeder om de smaak ronder te maken.

Voor het buitenland gebruik ik de proline Freezers, deze boilie is van goede kwaliteit en is zelfs voor lange sessies nog in goede staat te houden, gewoon zorgen dat ze niet vochtig worden en mocht het wel gebeuren dan is het de zaak om ze goed te laten drogen. In Nederland vis ik graag met een kleine maat zoals de 14 mm of 16 mm. In het buitenland het liefst 18 of de 20 mm. Partikels gebruik ik zelden tot nooit in het buitenland, dit omdat ik vis in wateren met een grote bezetting aan witvis, Brasem, kopvoorn en zeelt. Net als in Nederland vis ik in het buitenland ten aller tijde op voerstekken die een aantal dagen zijn onderhouden, deze voerstekken zijn voerstekken van uitsluitend boilies die gevoerd zijn op een groot oppervlakte water. Zo worden er binnen een aantal dagen meerdere voerstekken bevist.

©Karperworld.nl


In Nederland los ik de boilie wel eens af met een partikel, maar ook hier weer na een aantal voerbeurten. Voeren met partikels is ook vissen met partikels en voor de boilie geldt hetzelfde. De partikel die ik gebruik is vaak de tijgernoot of anders gekookte mais met een smaaktoevoeging, als het maar zoet is. Ik denk dat mais nog steeds als een hoogwaardig partikel mag worden gezien, een mooi bed gele korreltjes en zoet van smaak is voor een karper vaak niet te weerstaan. Hetzelfde geldt voor een grote bed hennep. Hennep is voor mij eigenlijk een uitzondering, het heeft een enorme aantrekkingskracht op karpers, maar het vissen met hennep is praktisch bijna onmogelijk, mijn twijfel is dan of ik de karper dan wel kan haken op een boilie of tijgernoot, vissend op of nabij een groot bed hennep. In de winter en het vroege voorjaar vis ik veel in kleine smalle slootjes met een leuk bestand van karper met enkele forse uitschieters. Zelfs in de winter en vooral na wat voerbeurten is de karper makkelijk te lokaliseren, in zo’n situatie kan het ook zeer nuttig zijn om een paar handen maden te voeren om de karper attent te maken dat er voer ligt en aan het azen te zetten. Het gekrioel van maden wekt nieuwsgierigheid op bij vis.Een ander aas waar ik mee gevist heb zijn garnalen. Garnalen van een aantal dagen oud die goed stinken en een sterke aantrekkingskracht hebben op vis. Deze garnaaltjes rijg ik dan aan een lange hair, daarvan druk ik 2 garnaaltjes kapot voor wat extra attractieve werking op de karper. Dit aas is het proberen waard, vooral op een water met stevige mate van hengeldruk kan het effectief zijn, extra zelfs op wateren met een grote aanwezigheid van mosselen en kreeften, het is aas dat goed samenhangt met natuurlijk voedsel en niet opvalt door onnatuurlijke stoffen, dus het voorkomt een stukje argwaan bij de vis.
 

©Karperworld.nl

Hoe pak je een (nieuw) water aan (technische aanpak zoals observeren, bodemstructuur etc.) en welke voermethode volg je?

Hierboven staat eigenlijk al veel beschreven daarover. Bij een nieuw water vind ik het heel belangrijk om er het juiste gevoel bij te krijgen dus veel aanwezig te zijn en in eerste instantie zonder hengels. Ik moet “feeling” met het water krijgen, veel observeren en proberen een inzicht te krijgen welke plekken frequent worden bezocht. Vaak begin ik veelal met de kantjes, rietkragen, ondieptes en andere markante punten. De bodemstructuur vind ik in eerste instantie niet van belang, de plekken waar ik het meeste activiteit heb gezien daar zal ik dus ook starten met het voeren. Als ik mijn zinnen heb gezet op voor mij een nieuw water dan voer ik minimaal een week voor, het liefst elke dag minimaal, een paar “ bollekes” dus. Na een week de eerste sessie, het liefst een korte om een impressie te krijgen van het bestand. Daarna nog enkele voerbeurten en dan een nachtsessie. Het hoeveelheid voer is afhankelijk van het bestand en uiteraard na de hoeveelheid vangsten. Ondertussen probeer ik wel scherp te blijven voor andere (voer)stekken, is het water zodanig groot dan zal er tegelijkertijd een tweede voerstek onderhouden worden omdat ik niet graag te lang op 1 stek wil blijven hangen.
 

©Karperworld.nl

Dit geldt voor Frankrijk precies hetzelfde maar dan probeer ik 2 verschillende stekken te bevoeren, dus een bijvoorbeeld een ondiepe baai en gedeelte met een reële diepte. Het bevissen van zones dus. In Frankrijk probeer ik 1 voor 1 de stekken af te vissen en als het even kan nooit langer dan 1 nacht of dagdeel op een bepaalde stek, als de omstandigheden het toelaat. Het bevissen van dagzones is mijn voorkeur maar ook dit is goed te combineren met een nachtstek, echter het vergt wel veel energie en doorzettingsvermogen, maar het zal op den duur lonen.

Ik zal altijd het weerbeeld en vooral de windrichting in de gaten houden. Mocht het geval zijn dat er een stevige warme zuidwesterwind waait dan is de stekkeuze snel gemaakt. Dat geldt hetzelfde voor een aangekondigde weersomslag. Ik heb vaak meegemaakt op grote open wateren dat een zuidwester wonderen kan doen, er werden dan vissen gevangen in een kort tijdsbestek waar ik normaliter een week voor aan het vissen was. Valt de wind stil? Dan is kon zo’n stek angstvallig stil vallen en geen karper meer produceren, op zo’n moment wordt er dan teruggevallen op stekken in ondiepe baaien of strategische markante zones. Het voeren gebeurt in een zo groot mogelijk gebied, natuurlijk ook hier weer rekening gehouden met de resultaten. Het kan voor komen dat stekken strategisch liggen en karpers moeilijk voor langere tijd te stoppen zijn, in zulke gevallen heeft (veel) voeren weinig nut, de vis trekt er massaal overheen, vreet de stek leeg en is weer weg, in veel gevallen is dit dagelijks een terugkerend ritueel, een biologisch aspect waarvan ik denk dat je daar als visser weinig invloed in kan hebben, uitzonderingen natuurlijk daargelaten.

©Karperworld.nl

Gele kanarie komt overal

 

©Karperworld.nl

Frankrijk genieters

Hoe ziet je huidige visserij uit en wat voor wateren bevis je?

Normaal gesproken vis ik de deze periode door, de winter dus. Dit jaar is het net allemaal iets anders dan de jaren voorheen, wat niet wil zeggen dat ik zo af en toe nog aan het water zit in de winter. Mijn visserij bestaat normaal uit (nieuwe) uitdagingen, plannen zijn er normaal gesproken genoeg maar de tijd en andere aspecten willen vaak niet meewerken, het is even afwachten.

De wateren die ik afgelopen jaren heb bevist zijn ondermeer riviertjes en bosmeertjes hier in een straal van 60 kilometer. Normaal gesproken moet ik wel een specifiek doel voor ogen hebben om mij volledig op te laden om een bepaalde vis te vangen. Verder probeer ik zoveel mogelijk in het buitenland te vissen, België en Frankrijk, het liefst korte sessies van een dag of 3 / 4.

Als ik op een water start moet ik wel een band met het desbetreffende water hebben, dit hangt natuurlijk af van het karperbestand maar ook van de natuur, ik moet in alle rust mijn ding kunnen doen, zulke wateren liggen niet voor het oprapen dus het is zaak om de oren en ogen open te houden en vooral veel zoeken.
 

©Karperworld.nl

 

©Karperworld.nl

wat heb je nog voor plannen in de toekomst?

Momenteel heb ik net een nieuwe woning en ben erg druk met mijn werk, wat in een gelukkige periode valt, de winter. Onder de drukte door hunker ik nu naar het eerste voorjaarszonnetje, plannen zijn er zoals gewoonlijk genoeg, maar het zal altijd weer net iets anders gaan lopen, ik wacht wel af wat er komt. Ik woon aan de grens van Duitsland en daar liggen nog een aantal zeer interessante wateren waar ik eigenlijk het minimale van af weet, en dat is natuurlijk helemaal geweldig, daar zal ik in de toekomst dan ook aandacht aan besteden. Verder heb ik nog een mooie spiegel op het oog die ik erg graag wil vangen, voor Nederlandse begrippen een absolute beauty en topper. Plannen zijn er gelukkig nog genoeg, dan heb ik het nog niet eens gehad over 2 grote rivieren die binnen rij en voer afstand liggen. Nog genoeg om over na te denken.
 

©Karperworld.nl

Rob Alofs (vader van Roy Alofs)


Wat ik het belangrijkste vind is dat het plezier van aan de waterkant voorop blijft staan, genieten van de hobby, dat zijn dus niet alleen de karpers maar ook de beleving. Wat ik al beschreven heb is dat ik het geluk heb dat er binnen deze regio nog genoeg wateren zijn, afhankelijk van de tijd en motivatie zal ik zeker een poging doen om deze wateren te bevissen. Afgelopen jaren heb ik een aantal keer in België gevist op het kempisch kanaal. Dit kanaal heeft een erge aantrekkingskracht op mij en er zal de aankomende jaren ook ongetwijfeld nog een aantal keren worden gevist. Het vangen van een karper op dit kanaal geeft een erge voldoening, een kanaal met een geschiedenis en uitstraling!

©Karperworld.nl

 

©Karperworld.nl

Sfeer van het Kempisch Kanaal

Dit jaar zal ik nog een aantal keren met mijn vader naar het buitenland gaan om een water te bevissen. Mijn vader is nog altijd een fanatiek visser en zal dat ook blijven. Deze hobby zit bij ons beide in het bloed, en zal ook altijd blijven, hoewel wij beiden niet altijd dezelfde mening hebben gaan wij onze eigen weg in het buitenland, hij vangt ze op zijn manier en ik op de mijne, maar voor ons beiden is het maximaal genieten, en zo hoort het ook.

©Karperworld.nl

Aan wie zou jij de pen willen doorgeven en waarom?

Ik heb een aantal jaren geleden Steve Kinnart leren kennen. Deze Belg is een erg fanatiek karpervisser en daarnaast een erg prettig persoon in de omgang, een visser met het karperhart op de juiste plek. Ik heb samen met Steve een aantal keren gevist in België en Frankrijk ( lang leve Jupiler bier..) , en vaak aandachtig geluisterd naar zijn verhalen over het vissen in Belgie, hij presteert het keer op keer om in moeilijke omstandigheden toch unieke vissen te vangen! Steve doet naast het karpervissen ook veel werk achter de schermen, hij is onder andere vertegenwoordiger voor het VBK ( vereniging van Belgische karpervissers ) regio Mechelen, dit doet hij met een andere sympathieke Belg, Gunther Wiggy. Steve en Gunther stralen plezier uit, en dat is prachtig! Dus bij deze stuur ik “ de pen” door naar het kleine België, Steve succes.

Roy Alofs

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Reactiebox
Toevoegen
Gilles
2011-02-10 12:02:33

The perfection exist !

Mvg
Gilles
Schrijf reactie
 Naam:
 Email:  
 Website
Reactie:
:0:cheer:B)
:dry::lol::D
:(:X:)
:P:unsure::huh:
:whistle:;):s
 Vul de anti-spam code in:  
 
Login DB
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Log automatisch in bij elk bezoek:
Adverteerders
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner